Zanzibar

Na Zanzibaru se nalaze savršene plaže poput Matemwe, romantični hoteli…

Nalazi se blizu kopna Tanzanije kao i Kenije ukoliko se odlučite za safari.

Zvanična valuta je zanzibarski šiling ali u svim hotelima prihvataju i američke dolare

Glavni grad Zanzibara je grad Zanzibar.

Izgubite se u Stone Town-u (Mji Mkongwe -swahili) ,ovaj drevni grad je proglašen 2000. godine UNESCO kulturnom baštinom. Postoje nazivi ulica, ali ih niko ne koristi, pa će vam šarmantni stanovnici pokušati da pomognu ali je verovatno najbolje da se prepostite istraživanju jer upravo u tome leži draž. Vašu posetu možete početi od Darajani Market, gde ćete se izgubiti u bojama voća,povrća i začina. Nedaleko od pijace se nalazi nekadašnja Pijaca robova.

Ostrvski život je spor, nekada ne funkcionišu na način na koji smo navikli ali je važno da uživate, da se prepustite njihovom načinu života. Možda ćete čekati na vaš smuti 45 min, ali će vredeti čekanja jer takav niste probali nikada.

Pole pole ( sporo- swahili), upravo ova reč najbolje opisuje način života na Zanzibaru.

Najlepše plaže na Zanzibaru:

  • Kendwa Beach
  • Nungwi Beach
  • Pongwe Beach
  • Matemwe Beach
  • Kiwengwa Beach
  • Paje Beach
  • Jambiani Beach
  • Bwejju, Dongwe, Pongwe Beach
  • Kizimkazi Beach
Fakultativni izleti:

Stoun Taun je istorijski centar grada Zanzibara, 2000 god. je uvršten na UNESCO listu Svetske kulturne baštine. Ovo je grad sa velikom istorijskom i umetničkom važnošću u istočnoj Africi. Njegova arhitektura, uglavnom datira iz 19. stoleća. Mešavina je Swahili kulture sa arapskim, persijskim, mavarskim, indijskim i evropskim elementima. Treba videti: staru tvrđavu, palate/muzej, Kuću čuda, Livingston kuću….

Prison ostrvo ili Ostrvo zatvor (Changuu), zapadno od glavnog grada Stoun Tauna. Vožnja oko 20 minuta brodićem. Nekada je bilo posed imućnog arapskog poslanika, a zatim je 1893. godine prodato britanskom generalu. Tada je izgrađen zatvor, po kome je ostrvo i dobilo ime. Tu su bili zatočeni neposlušni robovi. Prostorije zatvora očuvane su do danas, a ostrvo sada služi kao mesto obuke ronilaca, ima predivne koralne grebene kao i malu lepu plažu. Takođe, tu je i kolonija džinovskih kornjača. Ovi ogromni, drevni reptili navodno su preneti iz Aldabre sa Sejšela. Za neke od njih se smatra da imaju i do 200 godina, no i dalje uživaju u lišću kupusa koje im pružaju ruke turista.

Safari Blue. Koji pruža mogućnost ronjenja duž predivnih koralnih grebenova….

Turu začina po čemu je Zanzibar nadaleko čuven. Tura traje 3 sata. Vožnja do Kidihi sela, gde ćete videti persijska kupatila izgrađena 1850.godine, od strane prvog sultana Zanzibara, za njegovu ženu. Poseta farmi začina, sa raznim vrstama tropskog voća i začina, kao što su: kardamom, cimet, karanfilić, crna papričica, đumbir, vanila, limun trava, muškatni oraščić, ananas, banane, malajske jabuke, kokos, mango… Mogu se videti i retke biljke, kao što su kana, Jlang lang (mirisno drvo) i Anator (karmin drvo)….

Šumi Džozani u unutrašnjosti ostrva odlikuje raznovrsno drveće, bujna vegetacija, veliki broj ptica, leptira i žaba. Specifičnost predstavlja vrsta majmuna koja živi samo na Zanzibaru – Red colobus. Karakterističnog su izgleda, a često ih možete sresti i dok se vozite kroz Zanzibar, jer imaju običaj da izlaze na put i ometaju saobraćaj. Žive u zajednicama od nekoliko desetina jedinki i hrane se isključivo lišćem i voćem.

tura začina zanzibar

Zanzibar

7 dana
od 1200€
uključeno
avio prevoz i smestaj

kornjače Prison island

Zanzibar

7 dana
od 1200€
uključeno
avio prevoz i smestaj

zanzibar zivotinje

Zanzibar

7 dana
od 1200€
uključeno
avio prevoz i smestaj

Cene su informativnog karaktera i zavise od konkretnih datuma