ISS
2022
Udruženje za
sportsku kardiologiju
Srbije
SIMPOZIJUM
Iznenadna srčana smrt u sportu i rekreaciji: Kako sprečiti tragičan kraj?
10.decembar 2022.
Hotel Mona Plaza
Beograd

Opis simpozijuma

Incidenca iznenadne srčane smrti (ISS) kod sportista kreće se od 1:40 000 do 1:250000,2­5 i na ovu varijaciju utiče heterogenost u metodologijama, populacijama i sportskim disciplinama između studija. Smrtni slučajevi među mladim sportistima (starosti ≤35 god) se uglavnom javljaju u dobi od 14 do 30 godina i najčešći su u dru­goj deceniji života. Preko 80% ISS se javlja tokom intenzivnog treninga ili takmičenja. Takođe, sa porastom broja rekreativaca koji se ne javljaju na skrining preglede niti na kontrolne preglede povećala se učestalost ISS u teretanama i na terenima. Ovaj rizik se razlikuje u zavisnosti od starosti sportista i prisustva kardiovaskularnih bolesti. Svaka starosna grupa treba da ima stroge preporuke koje se tiču vrste, trajanja i snage sporta koji se bavi. Zbog svega toga, USKS ima poseban cilj da podigne svest stručne javnosti ali i opšte populacije o značaju skrininga i rane prevencije ISS kao i neophodne posebne edukacije lekara, tehničara i sportskih radnika za praćenje i le­čenje sportista i rekreativaca i poznavanje karakteristika svih sportova i normalnih kao i patoloških odgovora na vežbanje.Takođe, poseban segment edukacije jeste primena lekova i suplemenata u razli­čitim ciljnim grupama od elitnih sportista do naizgled zdravih rekreativaca kao i oso­ba sa srčanim oboljenjem koje takođe treniraju.

ISS2022
Hotel Mona Plaza

Hotel Mona Plaza se nalazi u Beogradu, na 15 minuta hoda od tvrđave i parka Kalemegdan. U ponudi je smeštaj sa restoranom. Na raspolaganju su i poslovni sadržaji, kao što su prostrana konferencijska sala i sale za sastanke. Gosti za sve zahteve mogu da se obrate osoblju recepcije, koja radi non-stop.Moderno uređene hotelske sobe imaju radni sto, kuvalo i flat-screen TV. Iz pojedinih soba se pruža pogled na reku Dunav. Besplatan WiFi je dostupan u celom objektu.

U hotelu se svakog dana služe kontinentalni doručak i doručak na bazi švedskog stola. Gostima je na raspolaganju posluga u sobi. Hotel takođe ima bar sa odabranim osvežavajućim pićima.