Krstarenje- vodič kroz svet krstarenja

Zašto baš krstarenje? Spoj mora i kopna, neodoljivi predeli, istorijske građevine, različite kulture, doživljaj na vodi uz zalazak i izlazak sunca.

Ukoliko do sada niste iskusili ovakvu vrstu putovanja, pravo je vreme da zaplovite.

Za početak ponesite dobro raspoloženje i dopustite da drugi pretvore Vaš odmor u pravi raj.

Ne znate kako da odaberete rutu za krstarenje, tu smo da Vam pomognemo.

Ukoliko ste ljubitelj više istorijskih znamenitosti i volite da uživate u lepoti italijanskih i grčkih gradova i da osetite njihov duh, onda Vam preporučujemo krstarenje Zapadnim ili Istočnim Mediteranom, sa polaskom iz jedne od poznatih luka poput Đenove, Savone, ili pak Atine.

Ukoliko ste ljubitelj toplih mora i prelepih plaža, i želite da Vaše krstarenje bude potpuni raj, onda Vam preporučujemo krstarenje Karibima.

Kada ste se odlučili za željenu rutu, vreme je da spakujete Vaše kofere i uputite se ka luci.

Naš savet je da uvek krenete jedan dan ranije i prenoćite u gradu-luci ukrcaja. Da li idete avionom ili kolima, uvek možete naići na nepredviđene okolnosti (kašnjenje leta, zadržavanje na granici).

Takođe, možete iskoristiti vreme da obiđete znamenitosti i posetite grad-luku u kojem boravite. Bićete i odmorniji, ako posle duže vožnje prespavate u nekom od hotela.

Narednog jutra, kreće Vaša pustolovina.

Nakon što se odjavite u hotelu, krećete prema luci.

Vaš auto možete ostaviti na sigurnom parkingu luke koji ste unapred rezervisali (možete i kod nas u agenciji) a plaća se na licu mesta. Ne morate brinuti, jer će Vaš auto biti dobro čuvan narednih 7 dana, i čekaće Vas nakon što se iskrcate sa broda.

Ukoliko ste došli avionom, možete uzeti transfer koji ste takođe rezervisali unapred (možete i kod nas u agenciji) koji će Vas odvesti pravo do terminala na kome se ukrcavate.

Sve luke su dobro obeležene, i važno je da pratite smernice koje pišu na Vašoj ukrcajnoj karti koju ste dobili u agenciji.

Na ukrcajnoj karti piše terminal gde će Vas čekati brod, kada je vreme za ukrcaj, tačno vreme kada brod isplovljava, kao i vaši podaci iz pasoša i broj kabine koju ste dobili.

Kako brod nikog ne čeka, potrudite se da ne kasnite.

Ukoliko zakasnite, možete se ukrcati u narednoj luci, do koje morate sami doći.

Preporučejemo da na ukrcaj dodjete 2 do 2 ipo sata ranije, kada je i otvoreno čekiranje za ulazak na brod, kako biste obavili sve formalnosti prilikom ulaska na brod.

Prilikom čekiranja kofere će preuzeti brodar, koji će Vas kasnije čekati ispred Vaše kabini ili u kabini.

Na brodu dobijate brodsku karticu, koje je ujedno Vaša identifikacija, ključ za Vašu kabinu i sredstvo plaćanja.

Na brodsku karticu ste dužni da uplatite depozit u visini brodksih napojnica (koje su obavezne) i koje iznose 7-10 eur dnevno po osobi, zavsno od brodske kompanije.

Iznos za napojnice će brodar skidati svakoga dana sa Vaše kartice.

Kako ne brodu ne postoji sredstvo plaćanja u obliku novca, već sve plaćate brodskom karticom, možete i uplatiti veći iznos na karticu, ukoliko budete nešto kupovali ili plaćali na brodu (suveniri, ekskluzivna pića, ili ukoliko niste u agenciji uzeli paket pića za čitavo krstarenje, plaćate piće pojedinačno u svakom restoranu). Naš savet Vam je da ukoliko ne konzumirate veću količinu pića, ne uzimate paket pića, obzirom da za doručak i ručak koji su u vidu švedskog stola imate vodu, kafu, čaj, sok na točenje u neograničenim količinama. Ukoliko pak za večerom želite čašu vina ili nekog drugog alkoholnog pića, platićete konobaru brodskom karticom na licu mesta.

Ukoliko se odlučite da uz krstarenje doplatite i paket pića, zavisno za koji se odlučite, imaćete pravo da koristite pića u određenim barovima, restoranima, na bazenu…

Cene i ponuda paketa pića su različite i zavise od brodske kompanije.

Na brodu je takođe moguće plaćati i Vašom master karticom.

Iznos koji ne iskoristite na brodskoj kartici, biće Vam vraćen poslednjeg dana pre nego što se iskrcate sa broda.

Nakon što ste došli do Vaše kabine u koju su Vas dočekali Vaši koferi, bićete pozvani razglasom na vežbu na određenu palabu, u slučaju opasnosti.

Osoblje će Vas ljubazno uputiti ka palubi, gde ćete dobiti pojas za spasavanje, pokazaće Vam kako da ga pravilno stavite, proćićete kroz vežbu u slučaju opasnosti.

Nakon održane vežbe, vratićete se u svoju kabinu da se raspremite, ili ukoliko želite, možete na glavnoj palubi da gledate isplovljavanje broda.

Čućete brod koji će 3 puta zatrubiti i kreće da isplovljava.

Motori se polako pale, avantura kreće…

Dok plovite, zapravo ste u jednom velikom pokretnom gradu.

Na raspolaganju imate mnoštvo raznih barova, kafeterija, bazena (spoljašnji i kod nekih kompanija i unutrašnji), spa i welnes centar (koji se dodatno plaća), teretana (dodatno se plaća), frizerske i kozmetičke usluge (dodatno se plaćaju), dečiju igraonicu i zanimaciju i još mnoštvo sadržaja koje treba da iskusite, zavisno od toga šta Vas najviše interesuje.

Na brodu Vam nikada neće biti dosadno, jer sami sebi planirate dan.

Možete se sunčati i kupati u bazenu, ići na aerobik, sedeti u kafiću, igrati neki od sportova (košarka, odbojka, golf-zavisno od kompanije i broda i koje terene imaju).

Vreme obroka ćete imati označeno na svakom od restorana, i toga se morate pridržavati.

Na vašoj ukrcajnoj karti će pisati first i second seating za večeru koga se gosti moraju pridržavati. Fisrt seating obično bude od 17:30 do 20:30, dok od 20:30 počinje second seating.

Večere su posebno poštovane na brodu, te je i tematika večere različita. Gosti moraju poštovati eleganciju i dolaziti na večere u skladu sa propisima.

Kako se na brodu održavaju tematske večere poput italijanske večeri ( gde morate da obučete neki detalj u bojama zastave Italije) ili veče elegancije (gde gosti obično nose crnu elegantnu boju) ili kapetanove večere (gde su svi gosti obučeni u belo).

O temi večere ćete biti obavešteni svakog jutra, gde će Vas u sandučetu ispred Vaše kabine čekati raspored aktivnosti tokom celog dana, kako biste mogli da planirate svoje vreme.

Ukoliko ne želite da večerate u restoranu, i da budeti ležerniji po pitanju oblačenja i opušteni biće Vam dostupan bife sa švedskim stolom u kojem ćete inače doručkovati i ručati.

Nakon večere, očekuje Vas mnoštvo zanimacija.

Možete otići u pozorište, gde Vas očekuje pravi spektakl.

Ukoliko ste ljubitelji disko klubova iz 90-tih, možete đuskati u diskoteci uz najveće hitove.

Ako ste više za opuštenu atmosferu, uz sedenje i uživanje u piću, čekaju Vas barovi sa živom muzikom.

Na brodu nije dozvoljeno pušenje, osim u određenim barovima u kojima je naznačeno i toga se morate pridržavati.

Pušenje nije dozvoljeno u kabinama, iako ste se odlučili za balkonsku kabinu, čak ni na balkonu nije dozvoljeno. Ukoliko prekršite ovo pravilo, moraćete brodaru da platite kaznu.

Kategorizacije kabina su različite, unutrašnje, prozorske, balkonske, apartmani, apartmani sa sopstvenim bazenima…

Unutrašnje kabine su bez prozora, prozorske imaju prozor koji se ne otvara, dok balkonske imaju terasu sa kliznim vratima. U zavisnosti za koju kabinu ste se odlučili i uplatili, tu ćete i dobiti.

Liftovi na brodu su jako dobro označeni i povezani sa svim dekovima broda. Na svakom deku (sprat broda) će pisati gde se trenutno nalazite, kako se ne biste izgubili.

Higijena na brodu je perfektna. Uverićete se i sami. Svakoga dana će Vas čekati čisti peškiri i kompletno sređena soba, i uvek možete dodatno da tražite od ljubaznog osoblja bilo šta da Vam je potrebno. Na bazenu će Vas uvek čekati čisti peškiri na ležaljkama, tako da nije potrebno da nosite velike peškire za plažu koji Vam zauzimaju mesta u koferu.

Što se tiče prtljaga na brodu, on nije ograničen kilažom, dok morate paziti ograničenu kilažu avio prevoznika koja je kod većine avio kompanija do 23 kg predatog (čekiranog) prtljaga i do 7,8 kg ručnog prtljaga. Na brod ne smete unositi hranu i vodu, kao što važi i u avionu.

Dok plovite i uživate u zalasku sunca, znajte da sutra kada se budete probudili bićete već u nekom novom mestu, u drugoj luci prema Vašem itinereru.

Brod pristaje u luku obično u prepodnevnim časovima, a isplovljava kasno popodne, tako da imate dovoljno vremena na raspolaganju da organizujete Vaš dan kako Vi želite.

Možete uplatiti neki od izleta sa vodičem i upoznati se sa novim mestom, ili možete sami razgledati ili provesti vreme u uživanju na plaži.

Izlete možete uplatiti kod brodara, obzirom da kompanije nude svoje izlete, koji se obično vode na engleskom i nemačkom jeziku (zavisno od većine nacionalnosti putnika i govornog područja).

Izlete takođe možete sami da organizujete koristeći mapu grada i preporučene atrakcije.

Inače, zvaničan jezik na brodu je engleski.

Nakon provedenog dana u trenutnoj luci, bitno je da pratite satnicu broda i da najkasnije pola sata pre isplovljavanja budete na brodu.

Ne zaboravite da sa sobom stalno nosite brodsku karticu koja će Vam biti potrebna i prilikom izlaska i ulaska na brod, jer Vas na taj način brodar evidentira.

I tako, za 7 dana ili 10 dana, obiđete rutu od 5 gradova, malo na moru malo na kopnu, doživite različito, ponesete utiske, napravite uspomene.

Vreme brzo proleti a vi ćete stalno sumirati utiske i poželeti ponovo da zaplovite…

Sa novim izlaskom sunca u nove avanture…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *