Maldivi

Opšte informacije

Ukoliko tražite svoju destinaciju koja je okružena kristalnom vodom i plažama koje oduzimaju dah, pronašli smo ga za vas…Maldivi!!!

Maldivi predstavljaju  idealnu destinaciju za odmor koja će vas očarati kristalno bistrom vodom, šarenim podvodnim svetom ,mekanim belim peskom i toplim morem. Ovo je destinaciju na koju ćete poželeti da se vratite.

Maldivi su ostrvska zemlja koja se nalazi u Indijskom okeanu  a čini je lanac od oko 1200 koralnih ostrva grupisanih u atole od kojih su 200 naseljena.

Glavni grad je Male gde se i nalazi međunarodni aerodrome. Zvanični jezik je  Dhivehi ali  je engleski takođe u širokoj upotrebi. Zvanična valuta je Maldivski rupi ali će u hotelima svakako primiti i dolare, preporučeno je da imate rasitnjen novac.

Unos alkohola u zemlju i konzumiranje van resorta je strogo zabranjen.

Viza za građane Srbije nije potrebna za boravak do 30 dana.

Kako stići na Maldive?

Udaljenost između Beograda i Maldiva je oko 7000km, i svi letovi iz Evropskih zemalja su sa bar jednim presedanjem. 

Avio kompanije koje su vam na raspolaganju od Beograda do Maldiva su:

  • Qatar Airways sa presedanjem u Dohi
  • Turkish Airlines sa presedanjem u Istanbulu
  • Fly Dubai sa presedanjem u Dubaiju
  • Etihad Airways sa presedanjem u Abi Dabiju

Nakon sletanja na međunarodni aerodrome, do svog izabranog smeštaja ukoliko je bliži stići ćete brzim gliserom ili ukoliko je dalje hidroavionom.

Klima na Maldivima

Ono što nas uvek pitaju je kada je idealno vreme za posetu Maldivima? Odgovor je da na Maldive možete ići tokom cele godine jer i kada je kiša to nije dosadna jesenja kiša koja pada ceo dan nego traje kratko a temperature mora je topla tokom cele godine. Temperatura je stabilna tokom godine od 260 C do 310 C. Temperatura vode se tokom godine kreće od 280 C do 300.

Međutim striktna podela sezone na sušnu i vlažnu više nije precizna. Ali ono što je sigurno je da na Maldivima su uglavnom kratkotrajni pljuskovi, na južnim atolima su češći u kišnim periodima. isto tako vremenska prognoza koju možete pročitati na internetu je za Male a ne za lokaciju gde se vi nalazite.

Ronjenje na Maldivima

Podvodni svet na Maldivima je jedan od  najbogatijih i najšarenijih na svetu. Možete roniti sa maskom i disaljkom ili se odlučiti za dubinsko ronjenje. Većina resorta ima svoje škole ronjenja pa se možete pripremiti za svoj prvi zaron. Na Maldivima je moguće da ronite kako u lagunama tako i na udaljenim grebenima u zavisnoti od vašeg iskustva.  Ronilački centri obezbeđuju obuku, opremu kao i prevoz.

Maldivi su fantastična lokacija za ronjenje zbog svog velikog bogatstva podvodnog sveta. Na dubinama do 30m možete videti sivu grebensku ajkulu, morske kornjače, mante i koralne ribice.

Ono što nikako ne treba propustiti je noćno ronjenje sa mantama na Maldivima. Najpoznatija lokacije je Hanifaru bay u Baa atolu. Mantes u prisutne svugde ali  ih je tokom dana i u sezoni teže pronaći. Susreti se češće dešavaju tokom kiša u Ari Atolu. U toku noćnog ronjenja brod koji se usidri u nekoj od laguna i uperi jake reflektore u vodu, svetlost privlači planktone  i upravo tada počinje čuveni ples manti. Raspon krila ovih veličanstvenih stvorenja je 2m i  ronioci ih ne plaše , vaše je samo da uskočite u vodu i da uživate u neverovatnom iskustvu.

Ronilačke lokacije

Atol Ari

  • Brocken Rockjedno je od najpoznatijih mesta za ronjenje. Greben je napukao na dva mesta, i u samom središtu je formiran tunel. Ovde je prisutan veliki broj riba, morskih kornjača, jegulja, barakuda, ajkula. Brocken Rock možete posetiti bilo kada u toku godine ali je najbolje u nperiodu od januara do aprila, temperature vode je stabilna od 260 C do 290C
  • Gangehi Kandu– nalazi se u severnom delu Aztol Ari, preporučuje se samo iskusnim roniocima jer su jake struje. Ovde možete videte leopard ajkule, sive grebenske ajkule, napoleone, mante  i mnoštvo riba. Potražite podvodni svet među mnogim pukotinama u stenama. Različite vrste ajkula se odmaraju na peskovitom dnu Gangehi Kandu, ukoliko budeti imali sreće možda čak vidite i kit ajkulu.
  • Maaya Thila-  najpopularnije mesto za dnevno i noćno ronjenje na Maldivima.  Ovde su prisutne grebenske ajkule, kornjače kao i hobotnice. Ovde morate biti pažljivi jer je ponekada javljaju jake i brze struje.

Male Atol

  • Cocoa Corner-  dubina je od 27m do 40m.  Ovo mesto za ronjenje je savršeno za posmatranje ajkula.
  • Kuda Haa –  ovde je ronjenje moguće samo ako nema jake struje, ali je jedno od popularnih lokacija. Podvodni svet je raznolik: mekušci, riba klovn, siva grebenska ajkula, raže i barakude.
  • Banana Reef–  ronjenje je na dubini od 5m do 30m u zavisnoti od iskustva ronioca. Šareni korali privlače veliki broj riba, jegulja, barakude, mante, ajkule, kornjače…

Addu Atoll

British Loyalty – Na dubini od 33m nalazi se olupina broda koje je dugačka 134m. Vidljivost se kreće od 2m do preko 20m,  Najbolje vreme za ronjenje je od januara do aprila kada je vidljivost visoka.

Turtle Point-  mesto je poznato po bogatom podvodnom svetu. Ovde možete videte morske kornjače, bele i crne grebenske ajkule, jastoge…

Maa Kandu- dubina je 30m, temperature vode od 260C DO 300C, vrh grebena je na oko 5m i postepeno se naginje.

 

Noćno ronjenje sa mantama

Ono što nikako ne treba propustiti je noćno ronjenje sa mantama na Maldivima. Najpoznatija lokacije je Hanifaru bay u Baa atolu. Mantes u prisutne svugde ali ih je tokom dana i u sezoni teže pronaći. Susreti se češće dešavaju tokom kiša u Ari Atolu. U toku noćnog ronjenja brod koji se usidri u nekoj od laguna i uperi jake reflektore u vodu, svetlost privlači planktone i upravo tada počinje čuveni ples manti. Raspon krila ovih veličanstvenih stvorenja je 2m i ronioci ih ne plaše , vaše je samo da uskočite u vodu i da uživate u neverovatnom iskustvu.

Maaya thila

Nalazi se u neposrednoj blizini ostrva Maayafushi. ”Thila” je izraz koji se često čuje na Maldivima i označava usamljene manje ili veće grebene. Ovde se javljaju jače struje pa se preporučuje iskusnim roniocima. Po pravilu su obrasle mnogobrojnim tropskim gorgonijama kao i poljima vlasulja anemone, i upravo to privlači veliki broj ajkula, kornjača, hobotnica, može se videti i poneka raža kao i murine. Ako budete imali sreće možete videti i tropsku meduzu. Veoma ćesto ronioci dolaze više puta jer je u toku jednog zarona nemoguće videti sve.

Ari atol

Ovo je najpoznatiji Atol na Maldivima, a lokacija Maamigili channel je poznata po kit ajkulama koji su ovde prisutni tokom cele ali je glavna sezona od aprila do septembra kada je more najbogatije planktonima. Kit ajkula važi za jednu od najlepših, dužina im je do 10m i ne beže od ljudi jer ih ne smatraju pretnjom. Plivanje sa njima je veoma zahtevno slično kardio treningu. Ono što je važno reći je da ih u toku kišne sezone ima najviše. Ali kišna sezona na Maldivima ne znači konstantnu kišu, već par dana mesečno.

Naše preporuke za Vaše sledeće putovanje
maldivi vencanja

SUN ISLAND RESORT & SPA 4*

7 dana
od 700€
uključeno
avio prevoz i smestaj

Maldivi smestaj

PARADISE ISLAND RESORT & SPA 4*

7 dana
od 1200€
uključeno
avio prevoz i smestaj

Maldivi 2021

COCOON MALDIVES 5*

7 dana
od 1200€
uključeno
avio prevoz i smestaj

2021
Rezervišite Vaše sledeće putovanje
Naši eksperti će Vam poslati odgovor za 24h
Individualna putovanja
BALI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *